Známá zpěvačka přiznala boj s anorexií: To myšlení je stále součástí mého života.

Poruchou příjmu potravy trpí miliony žen po celém světě. Některé se nebojí o tom mluvit, jiné si tento boj nechávají pro sebe, což často neskončí nejlépe.

Přiznala boj s anorexií
Zpěvačka Florence Welch, která je známá ze skupiny Florence and The Machine, se svěřila s tím, jaký emocionální vliv měla na ni anorexie. Pětatřicetiletá zpěvačka skupiny otevřeně mluvila o svém boji s poruchou příjmu potravy.

Hvězda také přiznala, že navzdory překonané nemoci je v jejím životě stále výrazné destruktivní myšlení, které s ní přichází – a proniká i do jejího osobního života. „Anorektické myšlení je stále součástí mého života, i když samotná anorexie není,“ přiznává v rozhovoru pro Rolling Stone magazine.

Zpěvačka se podělila o několik pocitů a zkušeností, které během svého boje s poruchou příjmu potravy zažívala. Hlavní uvědomění a poučení, které chce předat i dalším ženám, které trpí anorexií, bulimií nebo jiným onemocněním spojeným s poruchou příjmu potravy je, že je třeba o problému mluvit a přiznat, že se něco děje a není to v pořádku. „Naštěstí mám lidi, se kterými si mohu povídat, a to je pro každého jedna z nejdůležitějších věcí – neustále o tom mluvit. A ještě to, abych se nestyděla, pokud ty myšlenky přijdou.“

Florence jako teenager bojovala s anorexií a své poruše dokonce mluvila i ve svém hitu Hunger z roku 2018. Přiznala, že její rodina o poruše nevěděla, dokud si píseň nevyslechla. Vysvětlila, že odpírání výživy má vliv i na její osobní život a emoce. „Je velmi obtížné přijmout lásku. Pokud jste si nějakým způsobem odepírali výživu, máte také tendenci odepírat si emocionální výživu.“

Young woman with anorexia sitting alone on bed and feeling unhappy. Anorexia problem concept

Není jediná
Bohužel, anorexie, bulimie a ostatní onemocnění spojené s odpíráním si jídla trápí a trápily mnohé známé tváře. K anorexii či bulimii se přiznala také Cheryl Cole, Victoria Beckham, Taylor Swift, Nicole Scherzinger, Lindsay Lohan, Jessica Alba, Nicole Richie, či slovenské známé tváře jako Martin Horňaková, misska Kristýna Víglaská a mnoho dalších.

Boj se svým tělem, se sebeláskou as jídlem obecně je velmi náročný, hlavně v této době, kdy je nám neustále podsouván nějaký ideál krásy a vidíme ta „dokonalá“ těla na sociálních sítích, porovnáváme se, cítíme se nedostatečně hezká, nedostatečně hubená či prostě nejsme DOST pro sebe ani pro okolí.

Máte-li problém, základ je uvědomit si jej. Ideální, pokud vyhledáte i nějakého profesionála, protože často už samy nevidíte, jak vážný váš stav může být a do jaké míry ubližujete sobě a v konečném důsledku i svým blízkým. Proto se nebojte o tom mluvit a vyhledejte pomoc.