První jídlo miminek. Opravdu to musí být mrkev?

Všeobecně rozšířená doporučení o prvních jídlech miminek však vůbec neodrážejí skutečnost. Opatrnost je v tomto případě přehnaná, seznamování dítěte s jídlem může být zcela svobodné a přirozené. Bez obav.

„Zašlo to tak daleko, že krmení jídlem se nenazývá jídlo jídla, ale zavádění příkrmů. Už samotné slovo příkrmy obsahuje myšlenku, že miminkům se dává jiné jídlo než dospělým. Strach z krmení miminka jídlem rodičů paralyzuje,“ vysvětluje nutriční terapeutka Sylva Šmídová v knize Lenky Žofajové Průvodce rodiče dnešního.

Maminky dostávají „pomůcky“ v podobě tabulek, v jakém měsíci mohou dětem nabídnout jaké jídlo, dokonce i doporučený čas během dne. Ve skutečnosti však na tomto aspektu vůbec nezáleží. Mnohem důležitější je pohoda a blízkost rodiny.

Na rukou u stolu
Pro dítě je například mnohem lepší, pokud ho budeme mít během společného rodinného stolování na rukou a nabídneme mu to, co jíme my (samozřejmě, mělo by jít o zdravou stravu) než když by mělo sedět ve vlastní sedačce s bryndákem a dostávat vlastní jídlo v určenou hodinu.
Play0%Volume

„Když lidé společně jedí, zvyšuje se jim hladina oxytocinu v krvi a zefektivňuje se trávení a metabolismus. Dítě, které sedí na kolenou matce nebo příbuznému, který ho má rád, může potravu využívat lépe, protože trávicí hormony jsou ovlivňovány vylučováním oxytocinu,“ cituje Lenka Žofajová ve zmiňované knize britskou výživovou specialistku Gabrielle Palmer.

Mrkvičky a kapsičky
Rodič také nemusí úzkostně řešit, co dá dítěti na talíř. Doporučení o rozvařené mrkvi, dýni a jiné „nealergenní“ zelenině jsou dnes překonána. Sylva Šmídová ho označuje za „neopodstatněný postup z minulosti, který bezdůvodně prožívá“. Při životě ho podle ní udržují i ​​výrobci komerčních příkrmů pro děti, prodávající předražené kapsičky a skleničky plněné vařenou zeleninou.

Argument, že kdyby dítě jídlo ovoce, zvyklo by si na sladké, neobstojí. I mrkev je sladká, dokonce i mateřské mléko. Podobně je to s rizikem alergie – dítě může dostat alergii na jakoukoli potravinu. Také není nikde zdůvodněno, proč by například fazole nebo brokolice měly být lepší v sedmém než desátém měsíci.

Sezónní a lokální
„Neexistuje jedna správná potravina, kterou by mělo dítě ochutnat jako první,“ konstatuje Lenka Žofajová. Výběr je spíše podmíněn tou kterou kulturou než vědeckými poznatky. V Indii je to například většinou rýže, čočka, samozřejmě s příslušnými kořeninami, v USA rýžová kaše, v Mexiku se už i miminka seznamují s chutí chilli a limetek, v Itálii je to zeleninové pyré s olivovým olejem a parmazánem. Čili iv tomto případě platí: sezónní a lokální.

„Podstatné je, aby celá rodina jídla zdravou a výživnou stravu, kterou bude jíst společně s dítětem. Toto se nazývá rodinné jídlo. Čili normální jídlo,“ odkazuje Sylva Šmídová. Pokud se rodina takto stravuje, může se o jídlo bez obav dělit is nejmladším členem.

„Děti se učí pozorováním, opakováním, napodobováním. Pokud nemá dovoleno jíst běžné jídlo, které dospělí kolem něj konzumují, jaké signály o pojídání mu to dává?,“ konstatuje nutriční terapeutka.

Carrot isolated on white background . Top view with copy space for your text. Flat lay

Navíc, jak připomíná kniha Průvodce rodiče dnešního, miminku je strava dospělých známá již celé měsíce. Ochutnávalo ji v plodové vodě a stále ochutnává v mateřském mléce. Rozdíl je tedy jen ve formě.
Doporučení o stravování

  • Zahrnout zeleninu do každého jídla
  • Na svačinu či odpolední svačinu zeleninu nebo ovoce – sezónní a rozmanité
  • Používat kvalitní tuky, různé oleje
  • Vařit vždy základní suroviny, ne polotovary a průmyslově zpracované potraviny (tedy například ovesnou kaši uvařit doma z ovesných vloček, nekupovat hotovou, instantní)
  • Nevysmažovat jídla
  • Nebát se zkoušet nové obiloviny a luštěniny jako jáhly, pohanku, quinou, červenou čočku, cizrnu, rozličná semínka, bylinky i koření
  • Nepřidávat do jídel cukr
  • Snížit příjem soli
  • Kojení má pokračovat, i když miminko je krmeno jídlem. Stále na požádání, nemá se vynechávat ani nahrazovat tuhou stravou. Mateřské mléko je stále hlavní součástí výživy, ještě iv druhém roce života pokrývá téměř všechny výživové požadavky dítěte, informuje sdružení MAMILA. Pokud se například dítě chce nějaký čas znovu jen kojit a odmítá jídlo, není to důvod k obavám.